Gazdaság

Elérhette a karbonsemlegességet az egyik hazai bank

Váli Miklós / MTVA
Váli Miklós / MTVA

Közleményt adott ki a K&H, amelyben azt írják, hogy az év végére sikerült elérniük a karbonsemleges működést. Ez azt jelenti, hogy a működésükből eredő károsanyag-kibocsátást állítólag teljes mértékben ellensúlyozzák a szén-dioxid-semlegesítő projektek támogatásával. Az MTI által szemlézett közleményből kiderül, hogy a bank további lépésekre is készül, így például 2030-ra 80 százalékára tervezi csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást a 2015. évihez képest. Ez az érték ma 56 százalékon áll.

A banknál emellett, mint írják, folyamatban van az országos fiókhálózat energetikai korszerűsítése, illetve a hibrid autókra való átállás.

Suba Levente, a bank fenntarthatósági programjának vezetője a közlemény szerint azt mondta, hogy a károsanyag-kibocsátás ellensúlyozása érdekében pontosan meg kell ismerni a cég teljes karbonlábnyomát, ami rendkívül aprólékos és munkaigényes feladat.

A belső mérés akkor lesz hiteles, ha azt külső cég is ellenőrzi

– tette hozzá.

A közleményben kitérnek rá, hogy a bank a finanszírozási tevékenységét is a fenntarthatósági elvekhez igazítja. Így például idén beszüntette az új olaj- és gázlelőhelyek kiaknázását és a meglévők korszerűsítését célzó projektek finanszírozását, miközben minél nagyobb szerepet vállal a fenntartható beruházások támogatásában.

A megújulóenergia-termelés területén megvalósuló fejlesztésekre idén mintegy 100 milliárd forint finanszírozást nyújtottak – olvasható a K&H közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik