Gazdaság

Pár ezer ember elveszítheti munkáját a nagy minimálbéremelés miatt

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

A választások előtt nagy ugrással 200 ezer forintra emelkedik (a mostani 167.400 forintról) a havi minimálbér összege, és 219 ezer forintról 260 ezerre a garantált bérminimum, ez sokaknak valóban felnyomja a bérét, de lesznek, akik emiatt elveszítik a munkájukat. Ez szűrhető le egy felmérésből.

Akár 5-7 ezer dolgozó állásának megszűnését eredményezheti januártól a nagyarányú minimálbéremelés. A kis és középvállalkozások (kkv) 3 százaléka elbocsátásokat tervez ugyanis a jövő évi kötelező bérfejlesztés miatt, egy vállalkozás pedig átlagosan 5 főt küldene el – derül ki a GKI Zrt. kutatásából, amely 1044, négy fősnél nagyobb kkv válaszain alapul, írja a Népszava. A GKI szerint az elbocsátottak száma ugyanakkor ennél magasabb is lehet, hiszen nem csak béroldalról van nyomás a cégeken. „Az energiaköltségek, a nyers- és alapanyagárak gyors emelkedése szintén sújtja őket. A vevők ugyanakkor meglehetősen árérzékenyek, így kétséges, mekkora költségnövekedést képesek elfogadtatni velük a cégek. Ha az áremelési szándékok sikertelenek lesznek, akkor nagyobb arányú csőd vagy elbocsátási hullám is bekövetkezhet a kkv-k körében – vélik a GKI kutatói.”

De lesznek kisebb cégek, akik bár megtarják a dolgozóikat, de trükkökhöz kénytelenek folyamodni.

A vállalkozások 3-4 százaléka a munkaidő csökkentéséhez folyamodna, egyes dolgozókat átsorolnának más munkakörökbe, illetve visszavágnák a cafeteriajuttatásokat is. Ezeket a lépéseket a minimálbéreseket és garantált bérminimumosokat is foglalkoztató vállalkozások még nagyobb aránya, 6-7 százaléka tervezi, írja a lap.

Nyolcból egy dolgozó még mindig minimálbért kap papíron. A legalább 4 főt foglalkoztató kkv-knál 200-250 ezren dolgozhatnak olyanok, akik minimálbért kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik