Gazdaság koronavírus

7900 járatot töröltek világszerte karácsonykor

Getty Images
Getty Images

Körülbelül 7900 járatot töröltek világszerte a légitársaságok a karácsonyi ünnepek idején a koronavírus omikron variánsának a megjelenése miatt, valamint több, a Karibi-térségben hajózó óceánjárón találtak fertőzötteket – jelentették sajtóforrások vasárnap az MTI szerint.

Több légitársaság, köztük az amerikai United Airlines azt közölte: a járattörlések oka részben az, hogy számos dolgozójuk fertőződött meg.

A United Airlines mellett járattörlésekre kényszerült egyebek között a Lufthansa, a Delta, a JetBlue, az American Airlines, a British Airways, valamint több kínai légitársaság is, köztük a China Eastern és az Air China is. E két utóbbi több mint 2000 járatot törölt.

A kimaradt járatok mellett több tízezer járatkésést is jelentettek világszerte, így az ünnepek idejére rengetegen a repülőtereken ragadtak, a nehézségek pedig várhatóan a hét elején sem szűnnek meg.

Az Egyesült Államokban ezen kívül a rossz időjárási viszonyok miatt is több gép kényszerült a kifutón vesztegelni.

A repülési adatokat közlő FlightAware amerikai vállalat szerint az országban szombaton 957, míg szenteste 690 járatot töröltek, csaknem 2000 járat pedig késett.

Több, a karibi-térségben hajózó óceánjárón is találtak fertőzéseket: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint az egészségügyi hatóságok vasárnapig több mint 60 hajón indítottak vizsgálatot.

A Floridából december 18-án kihajózott – miami székhelyű, de norvég tulajdonban lévő, tengeri körutazásokat szervező – Royal Caribbean International vállalat társaság óceánjáróján 55 ember vírustesztje lett pozitív, a szintén karibi, de Hollandiához tartozó Bonaire parti őrsége pedig megtagadta a kikötést a Carnival Freedom üdülőhajótól. A hajó ezt követően visszatért Miamiba, ahol az üzemeltető azt közölte, hogy néhány embert a koronavírus-fertőzés miatt valóban karanténba helyeztek, s amennyiben társaságnak a későbbiekben problémája akad a kikötéssel Bonaire partjainál, akkor igyekeznek másik útvonalat találni.

Az utolsó hét napban Európából jelentették a legtöbb, 3 022 868 koronavírus esetet, azaz a fertőzések 57 százalékát, valamint a kontinensen jegyezték fel a legtöbb halálesetet is.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hét napban csaknem 190 ezer új fertőzést regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, a New York-i egészségügyi hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a kórházakba kerülők mintegy fele az öt éven alatti gyermekek közül kerül ki.

A fertőzések csaknem háromnegyedéért az először novemberben a Dél-afrikai Köztársaságban kimutatott omikron variáns a felelős, amelyet azóta már egyébként 110 országban azonosítottak, s a többi között az Egyesült Királyságban is a koronavírus domináns mutációjává vált.

Franciaországban szombaton rekordnak számító, mintegy 100 ezer új esetet regisztráltak, a francia kormány várhatóan hétfőn ül össze, hogy megvitassa az esetleges újabb járványügyi korlátozásokat. Egészségügyi szakértők az iskolai téli szünet meghosszabbítását és az újabb kijárási tilalom bevezetését sürgetik.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik