Gazdaság

Tulajdonrészt szerez a magyar állam két biztosítóban

Varga MIhály Facebook oldala
Varga MIhály Facebook oldala

Magyarország 45 százalékos tulajdonrészt szerezhet az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel csütörtökön. Varga Mihály tárcavezető a közlemény szerint együttműködési megállapodást írt alá az Union Biztosító tulajdonosával, az osztrák Vienna Insurance Group biztósítócsoporttal.

A Portfolio cikke úgy fogalmaz, hogy az osztrák Vienna Insurance Insurance Group átadja két magyarországi biztosítójának 45%-át a magyar állam számára, így a végre tulajdonost váltó Aegon mellett meglévő érdekeltsége, az Union is közös osztrák-magyar tulajdonú biztosítóvá válhat. Magyarország harmadik és hatodik legnagyobb biztosítójáról van szó, amelyek 19%-os együttes részesedésükkel piacvezetői a biztosítási szektornak.

A VIG áprilisban a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva közölte, hogy Magyarország nem engedélyezte számára az itteni Aegon-érdekeltségek átvételét. A Portfolio megjegyzi, hogy mivel a belügy indoklás nélkül vétózott, egyértelművé vált a piac számára, hogy „protekcionista intervencióról” van szó, vagyis Magyarország egyfajta elővásárlási jogot szeretne gyakorolni. A portál információi szerint az elmúlt hetekben már azt lehetett hallani, hogy az állam minél kisebb arcvesztéssel szeretne kijönni a történetből. Ennek megfelelhet a komolyabb irányítási jogokat nem biztosító 45%-os tulajdonosi részesedés – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik