Gazdaság

Havasi Bertalan: Ursula von der Leyen SMS-ben értesítette Orbán Viktort az új uniós Pfizer-beszerzésről

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

10,8 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt Magyarország az első uniós beszerzés keretében, a szállítmány november végén meg is érkezett, még 2,4 millió dózis áll rendelkezésre a Pfizer koronavírus elleni oltásából, írja az Index. Hazánk ezen kvül rendelt további kétmillió adag, gyerekek oltására használható Pfizer-vakcinát is rendelt, az első szállítmány – 138 ezer adag – december 14-én érkezett meg.

Az omikron megjelenése miatt újabb közös EU-s Pfizer-beszerzést indít az Európai Bizottság, ebben Magyarország is részt vesz, és összesen 9,5 millió adagot rendelt, így 2022 második félévére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyerekek oltására való – Pfizer-oltóanyag érkezhet hazánkba, közölte az Indexszel Havasi Bertalan. Orbán Viktor sajtófőnöke azt is elmondta, hogy az új megrendelés értéke 195 millió euró.

Havasi jelezte, a kormány most az omikron ellen kíván vakcinákat beszerezni. A sajtófőnök szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke december 13-án délelőtt háromnegyed tízkor küldött egy SMS-t Orbán Viktornak, amiben arról írt, hogy az omikron elleni vakcinabeszerzésre egy új opciót is megnyitnak. Von der Leyen kérte Orbánt, hogy sürgősen, másnapi határidőre, jelezze, szeretne-e élni a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik