Gazdaság

Magyarország földgázszállítási megállapodást kötött Ukrajnával

A szerződés alapján a jövő év elejétől Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be Magyarország felől.

Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy garantált kapacitásban szállít földgázt január 1-jétől Kijevnek – írja az MTI.

Az együttműködési megállapodást, amelyben a garantált szállítási kapacitást meghatározták, az ukrán fél a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel kötötte meg. A szerződés alapján a jövő év elejétől Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be Magyarország felől.

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója kiemelte a megállapodással kapcsolatban kiemelte, a legfontosabbnak azt tartja ebben a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG-) terminálhoz, valamint ezáltal is Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

Példaként hozta, hogy a Magyarország által garantált napi nyolcmillió köbméter földgáz a főváros, Kijev napi gázfogyasztási mennyisége. „A Szlovákiából elérhető napi kapacitással (27 millió köbméter) együtt az Ukrajnába irányuló gázimport garantált teljes kapacitása napi 35 millió köbméterre nő” – fejtette ki Makohon. Egyúttal jelezte, hogy egyelőre három hónapra kötötték meg a szerződést a technikai és működési folyamatok összehangolása, kialakítása érdekében. Szavai szerint 2022 áprilisától Magyarország felől növekedni fog a garantált kapacitás.

Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy 2015 óta Ukrajna nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteinek mintegy 30 százalékát európai országokból történő beszerzésekkel fedezi. December 21-én a gáz Európában abszolút árrekordot döntött, meghaladva a kétezer dollárt ezer köbméterenként – emlékeztett az UNIAN.

Az orosz Gazprom októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna addig éveken át úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt, ami azt jelenti, hogy valójában virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik