Gazdaság

Borzasztóan elszálltak az energiaárak Európában

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Brutális áramárak alakultak ki mostanra Európában, de ebből a magyar lakosság vajmi keveset észlel a befagyasztott, rezsicsökkentett fogyasztói ár miatt.

A magyar lakosság 34 euró/MWh áron kapja a villamos energiát, eközben a piacon, például Franciaországban 600 euró/MWh körüli árak alakultak ki, míg a számunkra meghatározó Európai Energiatőzsdén (EEX), illetve azon belül is az Európai Áramtőzsdén (EPEX) 400-500 eurós, soha nem látott áramárakat lehet látni december 21-én – írja a Telex.

Az orosz gázszállítások is akadoznak, ez is feljebb lökte az árakat.

Úgy fest, az oroszok mintha szisztematikusan kiéheztetnék Európát, fogalmaz a lap. „A két fontos orosz–ukrán határkeresztező ponton (Szudza, Sokhranovka) egyáltalán nem jön gáz, az ungvári (ukrán–szlovák) határkeresztezés 13 millió köbmétert enged át naponta, a beregdaróci (ukrán–magyar) 0,1 millió köbmétert, a mallnowi lengyel–német 11 millió köbmétert, ez a lehetőségeknek úgy az egyötöde.”

Németországban lassan halad az új gázvezeték, az Északi Áramlat 2 engedélyeztetése, erre válaszul válhatott vontatottá az orosz gáz szállítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik