Gazdaság

Elszállt az európai gázár az oroszok bejelentésére

MTVA/Faludi Imre
MTVA/Faludi Imre

Megugrott az európai gázár hétfőn reggel arra a hírre, hogy a Gazprom orosz gázipari cég csökkentette a gáztovábbítást a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken, miközben szakértők komoly lehűlést várnak a héten Európában és Oroszországban.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében a kereskedés kezdetén megawattóránként 148,87 dollárra, azaz ezer köbméterenként 1921 dollárra emelkedett a földgáz ára. Pénteken jóval alacsonyabban, 1560 dolláron zárt a határidős jegyzés ezer köbméterenként.

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálati szándékai kulcsfontosságúak, amikor a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.

A messze legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom előrejelzése szerint idei termelése várhatóan 55 milliárd köbméterrel nő a tavalyihoz képest, meghaladja az 510 milliárd köbmétert, ami 10 éves csúcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik