Gazdaság

Még nagyobb lesz jövőre a drágulás, mint az, amit idén átélünk

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Óriási pénzszórást folytat az Orbán-kormány a választások előtt, ezért lesz még jövőre is hatalmas a költségvetési hiány, nemcsak a tavalyi és az idei egyenleg mutat jókora mínuszt. Ez a következtetés vonható le egy gazdaságkutató cég, a Kopint-Tárki legfrissebb előrejelzéséből. (Az egységes, idén novemberben kifizetett nyugdíjprémium, a februárban érkező teljes 13. havi nyugdíj, a családoknak visszautalandó személyi jövedelemadó, a 25 év alattiak szja-mentessége, mind óriási összeget juttat vissza a célcsoportoknak.)

„A választási költekezések miatt idén az államháztartás hiánya 4500 milliárd forint lehet – ez a GDP 7,5 százalékának felel meg. Ennek következménye, hogy a hatalmas inflációs és növekedési többletbevételek ellenére az államadósság idén nem csökken. A Kopint-Tárki kutatói szerint az államháztartás 2022. évi gazdálkodásnak kimenetele még beláthatatlan. Nemcsak az estleges kormányváltás miatt, hanem ezért is, mert az elavult makrogazdasági prognózison alapuló, a választási szempontú kiadások hatását nélkülöző jövő évi költségvetési törvény ehhez szinte semmi fogódzót nem nyújt” – ismerteti a Népszava a gazdaságkutató cég előrejelzését.

Tartós maradhat a drágulás. Novemberben már 14 éves csúcsra, 7,4 százalékra gyorsult az éves áremelkedési ütem, decemberre is 7 százalék körüli drágulásra lehet számítani. „A jövő évben pedig folytatódhat a sokaknak már fájó mértékű áremelkedés. Az jövő év első felében 6-7 százalékos ütem várható, a folytatás a nemzetközi körülményektől függ. Ha nem emelkedik az olajár – amire jó esély van a kínai gazdaság lassulása miatt -, akkor az év második felében csökkenhet az inflációs index.”

De mindez azt eredményezi, hogy  az idei éves infláció 5,1 százalék lesz, ami 2022-ben 5,5 százalékra gyorsul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik