Gazdaság

Opten: Januártól jön az ESG index, előnybe kerülnek a felelősen működő cégek

Filip Singer / EPA / MTI
Filip Singer / EPA / MTI

Az EU jogszabályi keretek közé foglalta az ESG szempontokat, és 2022. január 1-től a nagyvállalatoktól már a nem pénzügyi adatokra vonatkozó jelentési kötelezettséget is elvárja. Az új szabályozás nagyságrendileg 500 vállalatot érinthet Magyarországon. A változásra felkészülve az Opten céginformációs szolgáltató új szolgáltatást tesz elérhetővé, mint közölték az ESG index már az összes hazai vállalkozásra elkészült.

A fenntarthatóság pillérei

Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel. Az ESG célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése. Az Opten közleménye szerint a hazai piacon elsőként készítette el a vállalkozásokra vetített Opten ESG indexet. Ez több mint 50 paraméterre épül, folyamatosan frissül és megmutatja adott vállalkozás ESG szintjét.

Az Opten ESG index-ben figyelembe vett több mint 50 paraméterből néhány:

  • E (környezet): árbevétel arányos károsanyag kibocsátás ágazati átlag alapján, illetve az ágazat károsanyag kibocsátási trendje az 1990-es bázisévhez viszonyítva vagy fenntarthatósági nyilatkozat megléte.
  • S (társadalom): nemek aránya a cégvezetők között, korosztályi összetétel, létszámváltozás.
  • G (vezetési irányelvek): a vállalat stabilitására, megbízhatóságára, közteherviselésére vonatkozó szempontok, hatékonysági mutatók (létszámra, tőkére vetítve), bírságok.

Tóth Tamás, ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott,

érdemes mihamarabb megtenni az első lépéseket, hiszen az EU-s szándékkal összhangban, a befektetők mellett a bankrendszer is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az ESG szempontoknak. Legyen szó kis-, közép- vagy nagyvállalatról, az elemzők véleménye szerint egyértelműen kedvezőbb helyzetből indulhatnak majd a felelősen működő cégek az eszközbeszerzés, hitelfelvétel vagy az EU-s pályázatok elbírálása során

Ajánlott videó

Olvasói sztorik