Gazdaság

Hét cég, ahol a járvány ellenére is lesz év végi jutalom

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ahogy közeledik az év vége, felmerül a kérdés, lesz-e jutalom a cégeknél. Az Mfor.hu jó néhány vállalatot megkeresett, hogy választ kapjanak erre a kérdésre. A hat társaságnál, akiktől választ kaptak, mind örülhetnek a dolgozók, mert különböző formában ugyan, és nem feltétlenül minden dolgozóra kiterjedően, de lesz valamilyen extra kifizetés.

A MOL-nál karácsony környékén jelentős juttatásokra számíthatnak a kollégák, például az éves kiemelkedő teljesítmény, illetve példaértékű munkavégzés elismeréseként emelt jutalomkeretből részesülhet nagy részük. Ezenfelül december elején érkezik egyhavi fizetésnek megfelelő összeg a munkavállalók számlájára, amit – ahogy a korábbi években is – a pandémia okozta nehézségek ellenére is kifizetnek.

A Richter az egész éves munka elismeréseként 4 heti törzsbérnek megfelelő bértömeget fordít az évi végi (novemberi) rendkívüli jutalomra, amely összeg fele teljesítményarányos jutalmazási keretként használható fel, így lehetőséget ad arra, hogy az éves teljesítményt figyelembe vegyék a vezetők. Ezenfelül külön jutalomkeret áll ebben az időszakban a vezetők rendelkezésére ahhoz is, hogy az elvártnál jóval magasabb színvonalú munkát vagy a jelentős pluszfeladatokat vállaló és sikeresen elvégző kollégákat elismerjék. A Munkavállalói Értékpapír-juttatási Programjuk keretében a legalább két éve munkaviszonyban állók tevékenységét ismerik el többletjuttatásként adott törzsrészvényekkel.

A Magyar Telekomnál is úgy érzik, fontos év végén visszatekinteni az elmúlt időszakra, és elismerni a kollégák erőfeszítéseit. A vállalatnál működő érdekképviseletekkel megállapodva a társaság többletforrást biztosított a 2021-ben kimagasló teljesítményt nyújtó munkavállalók egyszeri jutalmazására.

A Telenor Magyarország bónuszrendszere egy, az adott évre előre meghatározott, a cég-, valamint az egyéni teljesítmény alapján kidolgozott KPI-rendszer szerint működik. A bónusz az éves eredményhez kötött, és általában nem év végén, hanem március magasságában fizeti a cég. A pandémia idején a cafeteriánál kisebb, 2020 során sávosan bevezetett változások történtek, az év végére azonban ezeket részben kompenzálták.

A Vodafone-nál szintén nem a naptári év végén, hanem a pénzügyi év végét követően, azaz kora nyáron történik a bónuszosztás – a COVID-19 járvány ellenére az éves bónuszokat a tavalyi évhez hasonlóan idén is változatlan elvek mentén adják. Az extra juttatásokhoz tartozik továbbá a Vodafone törzsgárdaprogramja is, melynek keretében a jubileumi munkaviszonyukat ünneplő kollégákat juttatásban részesítik.

A Magyarország legnagyobb nem állami foglalkoztatójának számító Mészáros Csoportnál karácsony közeledtével immár hagyományosan ajándékcsomagot kap valamennyi munkavállaló. Emellett prémium illeti a csoporthoz tartozó cégek „Év Dolgozóit” és „Év vezetőit”, illetve a jubiláló munkavállalókat, amelyet minden év végén ünnepélyes keretek között, személyesen nyújt át Mészáros Lőrinc tulajdonos, megköszönve ezzel egész éves, értékteremtő munkájukat. A csoportszintű elismerések mellett a vállalatcsoporthoz tartozó egyes cégek egyedi juttatási politikájuk szerint is elismerik a legkiválóbb kollégáikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik