Gazdaság

A Dyson fellebbez az Európai Törvényszék határozata ellen

Az Európai Törvényszék friss döntése szerint a márka nem kap kártérítést az európai vásárlókat erősen megtévesztő és a céget tisztességtelenül hátrányos helyzetbe hozó energiacímkézési rendeletek miatt. A döntést egy öt évig tartó eljárás előzte meg, amelynek eredményeképpen a rendeletet végül 2018-ban megsemmisítették. A Dyson most fellebbez a törvényszék döntése ellen.  

Az Európai Bizottság által 2014 szeptemberében bevezetett energiacímke-jelölés a porzsákos porszívók energiahatékonyságát túlbecsülve félrevezette a fogyasztókat, akik így rosszabb minőségű termékeket vásároltak – írta az Egyesült Királyságból indult globális technológiai vállalat közleményében. Hozzátették, ez hátrányos helyzetbe hozta a cégük által fejlesztett technológiát, ami forgalomcsökkenést és megnövekedett költségeket eredményezett – ideértve a mérnöki, kutatási és fejlesztési költségeket is.

2017-ben az Európai Bíróság, Európa legfelsőbb bíróságaként egyértelműen kimondta, hogy a bizottság érvényesen nem vizsgálhat olyan porszívót, amelyben nincsen por, továbbá, hogy az üres, por nélküli porszívó vizsgálatának jogellenes előírásával a bizottság megszegte saját jogszabályait, és figyelmen kívül hagyta a vállalatunk által bemutatott bizonyítékokat. Most a vállalat kártérítési keresetéről döntve az alacsonyabb szinten működő törvényszék – annak ellenére, hogy elfogadta az Európai Bíróság ítéletét – úgy tűnik, a történelem újraírását tervezi. Azt próbálja bebizonyítani, hogy a porszívók porterheléses vizsgálata pontatlan, mely állítás egyszerűen nem igaz – fejtette ki a vállalat szóvivője. Ahogy ők látják, a törvényszék elfogadta a bizottság erőltetett kifogásait, melyek célja a hibákért való felelősségvállalás elkerülése.

A törvényszék értelmezésük szerint úgy döntött, hogy hátat fordít az Európai Bíróság korábbi határozatának és úgy tűnk figyelmen kívül hagyja, hogy a bizottság megszegte a saját maga alkotta jogszabályokat, és nem vette figyelembe a vállalat bizonyítékait. Ezek a tényezők a törvényszék szerint nem elég nyilvánvalók ahhoz, hogy kártérítésre adjanak okot. Ez a cég szerint sérti a megtévesztett vásárlók millióit, illetve semmibe veszi a Dysonnak okozott jelentős – 150 millió fontra rúgó – kárt. A bizottság pedig olvasatukban büntetlenül marad, annak ellenére, hogy végig az európai „porszákos porszívógép-lobbinak” – a nagy német gyártókat is ideértve – kedvezett.

Fellebbezni azért fognak, mivel nem értenek egyet a bíróság azon állításával, hogy a porvizsgálattal kapcsolatban kétségek merültek fel. Ezeket a vizsgálati módszereket a nemzetközi szabványügyi szervezetek évtizedekkel ezelőtt elfogadták, a vizsgálóházak, laboratóriumok, reklámszabványügyi testületek és bíróságok pedig Európa- és világszerte kérdés nélkül alkalmazzák. Ez az ítélet a cég szemüvegén keresztül nézve a dolgokat nagyon aggasztó precedenst teremt a jövőbeli európai szabályozásokra nézve, és a fogyasztók ismételt félrevezetésének kockázatát is magában hordozza.

A mostani ügyben a Dyson 150 millió font kártérítést követelt az Európai Törvényszék előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik