Gazdaság

Felkelt, oda akart sétálni a dolgozószobájához, út közben elesett – munkahelyi balesetnek minősítette a bíróság

Marjai János / MTI
Marjai János / MTI

Egy érdekes eset történt Németországban, precedens lehet belőle, hogy mi számít munkahelyi baleestnek. Egy férfi felkelt, és a hálószobájából át akart menni egy másik helyiségbe, a dolgozószobájába, hogy onnan kezdje el a napi munkát, home office-ban volt. Azonban a csigalépcsőn elesett, eltört az egyik gerinccsigolyája.

A férfi a munkáltatójának a biztosítójától kérte, hogy fizessen valamekkora összeget, mert munkahelyi balesetet szenvedett, azonban a biztosító megtagadta a fizetést, a férfi bíróságra vitte az ügyet.

Első fokon azt állapította meg a bíróság, hogy bizony munkahelyi balesetnek számít, ha az otthon dolgozó eljut az ágytól a munkahelyi asztaláig, a másodfokú bíróság aztán a munkáltatónak kedvező ítéletet hozott, végül most a német szövetségi szociális bíróság hozott döntést, a férfinek adott igazat, vette észre a Telex. „Az indoklás szerint a lépcső megmászása kizárólag a munkakezdés miatt történt a munkáltató érdekében, és ez ingázás. A munkavállalót otthoni munkavégzés közben is védi a munkaadó felelősségbiztosítása.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik