Gazdaság

Hvg.hu: Megemelné a polgármesteri illetményt a Fidesz, de azt az önkormányzatoknak kellene kigazdálkodni

Jövőre jelentősen emelni tervezi a Fidesz a polgármesterek illetményét – írja a Hvg.hu, és a lap úgy tudja, hogy az erről szóló fideszes törvénymódosítási javaslat hamarosan a parlament elé kerül.

A tervezet szerint a törvényben rögzített, a lakosságszámmal arányosan, sávosan növekvő és kötelezően megemelendő polgármesteri illetmények átlagosan 30 százalékkal nőnének. A cikkben azt írják, hogy január 1-től a főpolgármester illetménye 1 500 000 forintra, a megyei jogú város polgármesterének, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármesterének illetménye 1 300 000 forintra nőne. Az 500 fő alatti települések vezetői a jelenlegi bruttó 299 ezer forint helyett bruttó 520 ezer forintot, egy 5000 – 10 000 lakosú település polgármestere viszont már bruttó 845 ezer forintot kapna.

Az emeléshez ugyanakkor az előterjesztők nem biztosítanának külön forrást a költségvetésből, azt az önkormányzatoknak maguknak kellene előteremteni, miközben a járvány, illetve a kormányzati elvonások miatt amúgy is nehéz helyzetben vannak – jegyzi meg a cikk.

A Hvg.hu értesülései szerint a törvénymódosítót a fideszes képviselők az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának csütörtök délutáni ülésén nyújtják be, a végszavazás pedig december 14-én lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik