Gazdaság

Lehet arról népszavazást tartani, hogy újra 9 hónapig járjon-e az álláskeresési járadék

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Két népszavazási kérdést is átengedett a Kúria, sokan csak a Fudan-egyetemről szólóra kapták fel a fejüket, pedig a másik kérdés sem kevésbé fontos: legyen-e újra 270 napos a munkanélküli segély, új nevén álláskeresési járadék.

Az Orbán-kormány első intézkedéseinek egyike a munkanélküli segély nevének megváltoztatása és a folyósítás idejének leharmadolása volt. Az kaphat álláskeresési járadékot, aki a munkahelyének elvesztése előtti 3 évben legalább 360 napot volt munkaviszonyban, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatójából. Minden 10 napnyi jogosultsági idő 1 napnyi járadéknak felel meg folyósítás szempontjából, de legfeljebb 90 napig lehet kapni a járadékot. Annak összege pedig a járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg. Most a minimálbér havi bruttó 167.400, azaz napi 5.580 forint.

A napokban elkezdődhet az aláírásgyűjtés, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, ő az, aki benyújtotta a Fudanról és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kezdeményezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik