Gazdaság koronavírus

Jelentős növekedés a turizmusban, de messze vagyunk még a járvány előtti szinttől

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A tavalyi számokhoz képest ugyan 79 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken – derül ki a KSH adataiból, de a 2019. októberi számokhoz képest 31 százalékos csökkenést mutat.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma a tavalyihoz képest hat és félszeresére emelkedett, de a járványügyi korlátozások miatt, még így is 48 százalékkal marad el a két évvel ezelőtti azonos időszakitól.

Az idei októberi adatok szerint 474 ezer belföldi vendég 1 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, ezeknek 77 százaléka szállodai éjszaka volt, ez a tavalyihoz képest 25 százalékos emelkedést mutat. A közösségi szálláshelyeken másfélszeres növekedést láthatunk, a panziók 7,4 százalékot könyvelhetnek el. A külföldi vendégek száma nyolc és félszeresére emelkedett.

A belföldi vendégek számára a Balaton a legnépszerűbb turisztikai régió, az ötödét itt regisztrálták, a külföldiek leginkább Budapestre látogattak. Az összes regisztrált vendégéjszaka 60 százalékát a belföldi turisták tették ki.

Az idén január-októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 3,1 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak, tehát a negyedik hullám tetőzése előtt növekedést láthatunk.

Az első tíz hónapban a bruttó szállásdíjbevétel 10,2 százalékos növekedést mutat, ami 138 milliárd forintot jelent. A turizmus a hullámok tetőzése között, az átoltottság növekedésével és a korlátozások feloldásával emelkedett, de még messze van a járvány előtti szinttől, ez leginkább a külföldi turisták hiányában mutatkozik meg.

MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik