Gazdaság koronavírus

Nagyon megbüntethetik az oltatlanokat Ausztriában

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Februártól mindenkinek be kell oltatnia magát Ausztriában. (A 14 év alattiak, a terhesek, illetve a fertőzésen igazoltan átesettek, ha maximum fél éve estek át a fertőzésen, illetve a valamilyen egészségügyi okból nem olthatók a kivételek.) Aki ezt mégsem teszi, jókora büntetést kap.

Az osztrák közszolgálati televízió hírműsora, a ZIB értesülései szerint 2400, illetve 3600 euró (876 ezer, illetve 1,31 millió forint) éves bírsággal is számolhat a törvényjavaslat alapján az, aki nem hajlandó jövőre beoltatni magát a Covid-19 ellen. Az egészségügyi miniszter dönti majd el, hogy mely csoportok esetében kell alacsonyabb büntetési tétellel számolni, írja a napi.hu. A bírságokat háromhavonta szabnák ki, így annak összege alkalmanként 600, illetve 900 euró lenne.

Minden oltatlannak legkésőbb február 15-ig felszólítást küldenek ki, március 15-e után már pénzbírsággal sújtják őket. A büntetésből befolyó összegekkel a helyi egészségügyi szervezeteket támogatják.

Görögországban január közepéig adtak időt az eddig be nem oltottak, 60 év felettieknek a vakcina felvételére, aki nem teszi, azt havi 100 euró (úgy 36 ezer forint) büntetést kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik