Gazdaság

Rekordbevételt értek el a legnagyobb fegyvergyártók 2020-ban

Andrey Stanavov / Sputnik (Photo by Andrey Stanavov / Sputnik / Sputnik via AFP
Andrey Stanavov / Sputnik (Photo by Andrey Stanavov / Sputnik / Sputnik via AFP

Rekordbevételt könyvelhetett el a világ száz legnagyobb fegyvergyártó cége 2020-ban  – derül ki a SIPRI nemzetközi svéd kutatóintézet friss jeletésből, amiről az AlJazeera hírcsatorna számolt be.  A stockholmi központtal működő nemzetközi kutatóintézet jellemzően fegyveres konfliktusokról, katonai kiadásokról,  és fegyverkereskedelemről készít elemzéseket. Jelentésükben azt írták,  a 2020-as, összesen 531 milliárd dolláros rekordbevétel 1,3 százalékos ővülést jelent az előző évhez képest. Magyar valutában kifejezve egy alig felfogható összeget, nagyjából 171 300 milliárd forintot jelent.

2020 már a hatodik egymás követő év volt, amikor a száz legnagyobb fegyvergyártó cég eladásai növekedtek.

Az ipari óriásokat nagyrészt a katonai áruk és szolgáltatások iránti tartós kormányzati kereslet védte meg a válságtól

–  mondta Alexandra Marksteiner, a SIPRI kutatója hétfőn, hozzátéve, hogy a világ nagy részén nőttek a katonai kiadások, sőt egyes kormányok fel is gyorsították a fegyveriparnak történő kifizetéseket, így enyhítendő a koronavírus-válság okozta visszaesés határait.

A jelentés szerint az Egyesült Államokban működő cégek továbbra is uralják az iparágat. A toplistán szereplő negyvenegy amerikai vállalat a 285 milliárd dolláros összértékesítésével még mindig a legnagyobb: ez a Top 100 összes fegyvereladásának mintegy ötvennégy százalékát teszi ki. A vezető kínai cégek fegyvereladásai 2020-ban 66,8 milliárd dollárra rúgtak, ami 1,5 százalékos bővülést jelent 2019-hez képest. A száz legnagyobb fegyvereladás tizenhárom százalékát adták kínai cégek, megelőzve ezzel az Egyesült Királyságot, amely a harmadik legnagyobb részesedéssel rendelkezett a piacon.

Az elmúlt években a kínai fegyvergyártó cégek profitáltak az ország katonai modernizációs programjaiból

– fogalmazott Nan Tian, a SIPRI vezető kutatója, aki szerint a kínaiak ezzel a világ egyik legfejlettebb haditechnikai gyártójává váltak.

Az agytröszt szerint a Top 100-ban szereplő huszonhat európai fegyvergyártó vállalat együttesen az összes fegyvereladás huszonegy százalékát, azaz 109 milliárd dollárt adták. A Top 100-ba sorolt kilenc orosz vállalat összértékesítése a 2019-es 28,2 milliárd dollárról 2020-ra 26,4 milliárd dollárra csökkent. Ezzel az eredménnyel az orosz cégek a Top 100-on belüli fegyvereladásoknak mindössze öt százalékát adták.

A száz legjelenösebb fegyvergyártó között szerepelnek még még izraeli, japán, indiai és dél-koreai vállalatok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik