Gazdaság

Itt az újabb kamatemelés, bő két hét alatt a negyedik

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Újabb 20 bázisponttal, vagyis 0,2 százalékponttal 3,1 százalékra emelkedhet az irányadó kamat, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis ilyen kondíciók mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön, vette észre a Portfolio.hu.

Így aztán bő két hét alatt 1,3 százalékponttal ment feljebb a kamat, ezen rövid időszak alatt most negyedszer vitték feljebb a kamatot. A kamatemelés lényegében azonnal megdrágítja a hiteleket, de a betéti kamatok nem igazán akarnak ez után menni.

Már a múlt heti szigorítás után a magyar volt a legmagasabb irányadó kamat a régióban, ez csak erősödött a mostani lépéssel, fogalmaz a portál.

A kamatemelési ciklus felpörgetését az infláció felpörgése tette szükségessé, októberben 6,5 százalékos, kilencéves csúcsra ugrott az áremelkedés, és novemberben, decemberben ennél is nagyobb lehetett a drágulás. A forint pedig történelmi szintre gyengült az euróval szemben, járt 372 forintos szinten is az euró ára az elmúlt két  hétben.

A forint onnan erősödni tudott a felgyorsított kamatemelések hatására, és ma is így tesz, már 361 forintnál jár az euró ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik