Gazdaság

Lázár a dolgozókat leépítő Continental példáján keresztül üzent a tisztességtelen multiknak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A makói gumigyár előremenekült, ahelyett, hogy teljesítette volna, amit vállalt: inkább visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét, csak szabadon kirúghassa az embereket – írta Facebook-bejegyzésében Lázár János, a térség fideszes képviselője, volt miniszter.

Nemrég derült ki, hogy a gyárból 90 embert már elbocsátottak, de év végéig még 140 dolgozót fognak kirúgni.

A kormánytól azt a tájékoztatást kapta Lázár, hogy a Continental makói gyára (hivatalosan a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.) kezdeményezte az állammal kötött szerződés felmondását, „mert nem tudja, nem akarja megtartani az érintett munkahelyeket.”

„A pénz visszafizetése vereség a multinak, de még nem győzelem a kirúgott munkásoknak. Az utcára tett emberek megsegítéséért további lépéseket kell tennünk. Ebben a munkában rám is számíthatnak az elbocsájtott dolgozók”, ígérte Lázár.

Összefogással elértük, hogy ne lehessen büntetlenül átverni a magyar államot. Figyelmébe ajánlom az esetet minden olyan nagyvállalatnak, amely baleknak nézi Magyarországot. Tisztességtelen multik, vigyázó szemeteket Makóra vessétek!

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental honlapja szerint a ContiTech AG magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. elsősorban hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végző makói telephelye a csoport egyik legnagyobb és legmeghatározóbb tagja.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. – a megelőző évhez képest csaknem 17 százalékkal csökkenő – nettó árbevétele 2020-ban meghaladta a 62 milliárd forintot, ennek több mint 95 százaléka exportból származott, írja az MTI. A cég adózás utáni vesztesége tavaly 3,384, 2019-ben 3,294 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik