Gazdaság

Csődbe ment a legendás édesség gyártója, betett neki a járvány

Jászai Csaba / MTI
Jászai Csaba / MTI

Nagy csapás az osztrák népléleknek, hogy fizetésképtelenné vált az eredeti Mozartkugeln gyártója, a Salzburg Schokolade. Kedden több osztrák lap is beszámolt arról, hogy csődbe ment a Salzburghoz közeli Grödigben gyártó családi vállalkozás – írta a Forbes.

A Salzburg Schokolade-t, honlapja szerint Bartholomäus Rajsigl alapította Salzburgban 1897-ben, akkor még saját magáról Rajsigl  édességgyárnak nevezve az üzemet. 1948-ban Grödigben is létrehoztak egy csokigyárat, ekkoriban alakult ki a Mirabell márkanév. 1956-ban, mivel Salzburgban nem volt elég hely a terjeszkedéshez, a város melletti Grödigbe költöztek. 1967-től már nagyipari keretek között gyártották a Mozart-golyókat. 1980-tól teljesen a svájci Suchard, később pedig a Kraft Foods tulajdonába került a gyár. 2014-ben került jelenlegi tulajdonosai, Philipp Harmer és Christian Schügerl kezébe.

A Forbes azt is írta a Kronen Zeitungra hivatkozva, hogy a szakszervezetet meglepte, hogy a cég kezdeményezte a fizetésképtelenné nyilvánítást. Azt, hogy folytatódik-e a gyártás, egyelőre nem tudni, a grödigi üzemben 140-en dolgoznak. Mint kiderült, a vállalkozást kedvezőtlenül érintette a covid-járvány. A turizmus visszaesése és a törölt rendezvények (nagyobb születésnapok, esküvők) miatt is jelentősen csökkent a forgalmuk. 2020-ban volt olyan időszak, amikor a pandémia miatt hetekig zárva voltak a bécsi és salzburgi édességüzletek.

Kiemelt kép: Az osztrák város világhírű szülöttjéről, Wolfgang Amadeus Mozartról elnevezett csokoládé-különlegességek a szülőházközeli édességbolt kirakatában. Középen az eredeti kék csomagolású Mozart-golyók (Mozartkugel), amelyek világhírnévre tettek szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik