Gazdaság

Egyre olcsóbb Budapest, ha dollárban jön a fizetés

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Tel-Aviv a világ legdrágább, Damaszkusz a legolcsóbb városa egy friss felmérés szerint. Budapest az alsó hányadban foglal helyet, az infláció itt is bejátszott, mint a világ sok más városában. Viszont a mostani üzemanyagárral még összetehetjük a két kezünket a hongkongi árakhoz képest.

Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között – áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL), amit az MTI szemlézett.

Az EIU kétszáznál több termékcsoportból összerakott áru- és szolgáltatáskosár 400 egyedi termékének helyi átlagárát számította ki, és ennek alapján állította össze éves listáját a világ 173 nagyvárosának dollárra átszámolt megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York.

Drágaszágom

Az EIU a korábbi években 133 város költségindexeit mérte, az idén azonban 40 új várost vett fel a listára. Az így már 173 várost tartalmazó listán Tel-Aviv került az első helyre New Yorkhoz mért 106-os költségindexével.

Az EIU szerint az izraeli nagyváros most először áll a WCOL-lista élén.

Az elemzés szerint Tel-Avivot – ami tavaly decemberben még az ötödik helyen szerepelt – elsősorban az izraeli sékel jelentős erősödése, valamint az élelmiszerárak és a közlekedési költségek meredek emelkedése tette a világ legdrágább városává.

A felső tízes mezőnyön belül Párizs és Szingapúr holtversenyben a második, egyaránt 104-es WCOL-indexszel, utánuk Zürich (103), Hongkong (101), a viszonyítási alapként használt New York (100), valamint Genf (99), Koppenhága (97), Los Angeles (96) és Oszaka (94) következik.

Budapest a 173 nagyvárost számláló teljes mezőnyben a 135. helyre került a dollárban számolt megélhetési költségek alapján, a New York-i költségszint 54 százalékával, vagyis 54-es WCOL-költségindexszel.

Az EIU éves kimutatásai arra vallanak, hogy a magyar főváros a dollárban fizetett külföldi kiküldöttek számára az évek során egyre olcsóbbá vált. Például hét évvel ezelőtt 67 százalékos költségszinttel éppen a 100. helyen, a 2000-es évek első évtizedének végén, 2009-ben New York megélhetési költségeinek 87 százalékával a 65. helyen állt.

Az idei listán Prága a közép-európai EU-térség legdrágább városa: a cseh főváros New Yorkhoz mért 62 százalékos WCOL-indexével a 79. helyre került, nyolc hellyel magasabbra az egy évvel ezelőtti listához képest.

Elinflálódásoskodásaitokért

Az elemzés szerzői kiemelik, hogy a WCOL-indexek összeállításához használt helyi fogyasztói árak inflációja a lista egészét tekintve most volt a leggyorsabb az elmúlt öt évben, meghaladva a koronavírus-járvány előtt mért ütemeket is. Az EIU számításai szerint a listán szerepelő 173 nagyváros helyi valutákban mért átlagos éves inflációja 2021-ben 3,5 százalék volt a tavalyi 1,9 százalék és a 2019-es 2,8 százalék után.

Az idei WCOL-indexen belül a közlekedési költségek emelkedtek a leggyorsabban: egy liter ólommentes benzin ára a vizsgált teljes mezőny átlagában 21 százalékkal nőtt az idén. Dollárban számolva Hongkongban a legdrágább az üzemanyag a világon: az EIU kimutatása szerint itt átlagosan 2,50 dollárba (805 forintba) kerül egy liter benzin. Az idei WCOL-lista első helyén álló Tel-Avivban 2 dollár (644 forint) a benzin literje.

A lista alja

Az Economist Intelligence Unit szerdán bemutatott költséglistáján a világ legolcsóbb városa – legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára – a szíriai főváros, Damaszkusz, ami a New York-i szinthez mért 12 százalékos WCOL-indexével az utolsó, 173. helyre került. A legolcsóbb tízes mezőnyben szerepel a líbiai Tripoli (23), az üzbegisztáni Taskent (30), Tunisz (33), a kazahsztáni Almati (35), a pakisztáni Karacsi (36), az indiai Ahmedabad (37), Algír (38), valamint Buenos Aires és a zambiai Lusaka (egyaránt 39).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik