Gazdaság

Újabb 600 millió forintot nyel el a Bálna

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Miután az évek óta téli álomban szunnyadó Bálnát nettó 11,2 milliárd forintért megvásárolta a Fővárosi Önkormányzattól a kormány a Nemzeti Turisztikai Ügynökség számára, most 600 millió forintért totálisan átalakítja – írta az Mfor.hu. Előzmény, amiről a Napi.hu nyáron írt, hogy 2,5 milliárd forintos felújítást nyert a Bálnánál a West Hungária Bau Építőipari és Szolgáltató Kft.

Most a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ átalakítási munkáinak tervezésére és a komplett kiviteli tervdokumentáció összeállítására írták ki azt az 589 millió forintos közbeszerzést, aminek már meg is vannak a nyertesei. A kiírásra érkezett három ajánlatból kettőt fogadtak el, a budapesti Incorso Építész és Építő Műhely Kft.-éét és a győri Design Plan Zrt.-ét.

Mint a közbeszerzési kiírásban szerepel, a nyerteseknek az öt egységből álló Bálnánál az épületre és közvetlen környezetére a teljes műszaki, funkcionális és esztétikai átalakításhoz szükséges komplett kiviteli tervdokumentációt, kiviteli terveket, valamint arculati és bérlői kézikönyvet is kell készíteni.

Hogy eredetileg mennyibe került a Fővárosnak a Tarlós István vezette városvezetés által örökül kapott egyik legsúlyosabb hagyaték, azt még az egykori Népszabadság kalkulálta ki – írta még 2013-ban a 444.hu. A beruházó egy máltai off-shore cég, a Portó 6,5 millió eurót kapott. A generálkivitelező követelését végül 95 százalékos áron (2,7 millió euróért) vásárolták meg. A lap azt is írta, hogy ezek után újabb 1,32 milliárd forintot szavaztak meg az épület kivitelezésére, és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva nyilvános pályázatok nélkül költik majd el a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik