Gazdaság

53 millió forintos kárt okozott egy kriptovalutával trükköző férfi

Getty Images
Getty Images

Lezárta rendőrség azt a nyomozást, amelyet kriptovalutás csalással kapcsolatban indított – olvasható a Police.hu-n. A beszámoló szerint egy kriptovaluta-tőzsde üzemeltetője 2021. március 26-án tett feljelentést, mert gyanús tranzakciót észlelt, ennek nyomán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kibernyomozói eljárást indítottak és több bűnös üzelmet is felfedtek.

Mint kiderült, a sorozat 2021. március 16-án kezdődött, amikor a 27 éves Sz. Norbert Attila mobiltelefonjával belépett a tőzsde felületére, majd egy rendszerhibát kihasználva a tárcáján lévő kriptovaluta tizenhatszorosának megfelelő összeget állított elő. Az így megszerzett kriptovalutát három nappal később átutalta a másik számlájára, majd értékesítette.

Miután az értékesítés sikeres volt, elhatározta, hogy további kriptovalutát vásárol, majd az általa észlelt rendszerhibát kihasználva kriptovalutáját sokszorosítja, majd értékesíti. Március 20-án ismét belépett a rendszerbe, majd a frissen vásárolt kriptovalutáját hasonló módon az 546-szorosára növelte.

A rendőrség tájékoztatása szerint mindezekkel Sz. Norbert Attila

a kriptovaluta nyilvántartására szolgáló információs rendszeren olyan műveleteket végzett, amikkel a rendszer működését befolyásolta, és ezzel jogosulatlanul, az egyenlege sokszorosának megfelelő mennyiségű olyan kriptovalutát hozott létre, melyek a közbenjárása nélkül nem jöhettek volna létre.

A 27 éves férfi ezzel a módszerrel 53 389 329 forint kárt okozott a kriptovaluta-tőzsde üzemeltetőjének.

A rendőrök a nyomozás eredményeként gyanúsítottként hallgatták ki a dunakeszi férfit, aki feltáró vallomást tett, a hatóság pedig az információs rendszer felhasználásával, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett elkövetése miatt elrendelt nyomozást lezárta, és az iratokat vádemelési javaslattal a Budakörnyéki Járási Ügyészség részére megküldte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik