Gazdaság koronavírus

Az Alkotmánybíróságon támadták meg a közszférában dolgozók kötelező oltását

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs

32 alkotmányjogi panasz érkezett az állami és önkormányzati dolgozók kötelező védőoltásával kapcsolatban – közölte az Alkotmánybíróság az Index kérdésére.

A kormány rendeletei alapján a versenyszférában a munkaadó előírhatja a kötelező oltást a dolgozóknak, ám az állami és önkormányzati dolgozóknak kötelező beoltatniuk magukat. Ide tartoznak az oktatásban, a kulturális intézményekben, a szociális intézményekben, a fegyveres és rendvédelmi szerveknél dolgozók, valamint a közszolgálati alkalmazottak is. Az önkormányzatoknál pedig a polgármester teheti kötelezővé a vakcina felvételét. Azok számára, akik munkavégzésük során ügyfelekkel rendszeresen találkoznak, december 15-ig kell felvenni az oltást, másoknak január 31. a határidő.

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint november 15-ig összesen 32 alkotmányossági panasz érkezett a szabályozással kapcsolatban. Az indítványozó véleménye az, hogy a kormányrendelet az Alaptörvényben foglalt felhatalmazáson túlterjeszkedve, aránytalanul súlyos joghátrányt fűz a védőoltás felvételének elmulasztásához, és az elérni kívánt cél szempontjából észszerűtlenül korlátozza az alapjogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik