Gazdaság

Csányi Sándor: Nagy hiba volt, hogy mindenki automatikusan bekerült a moratóriumba

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Hosszú interjút készített a Portfolio Csányi Sándorral. Az OTP első embere beszélt többek között Bige Lászlóról, Lázár Jánosról, Mészáros Lőrincről, a válogatott szurkolóiról, Marco Rossiról, és arról is, milyen kormánynak örülne jövőre. A terjedelmes beszélgetésből kiemelünk néhány érdekes részletet. Csányi Sándor így beszélt,

  • a munkaidejéről: „Napi átlagban 12-14 órát dolgozom. Néha többet. Ha a feleségem nincs itthon, mert a kutatásai miatt vidéken van, akkor nagyon ritkán megyek haza éjfél előtt. Előfordul még az is, hogy ha hétvégén Budapesten vagyok, és nincs programom, akkor bejövök az irodába, megpróbálom ledolgozni a hátralékaimat.”
  • a magánegészségügyi befektetéséről: „Régóta mondogatom, hogy a jövő üzlete a víz, az élelmiszer és az egészségügy. Két dolog miatt vagyok optimista a magánegészségüggyel kapcsolatban. Az egyik, hogy egyre többen ismerik fel, hogy az állam nem tudja önállóan megoldani az ellátás feladatát, és a szolgáltatást igénybe vevők is egyre inkább igényt támasztanak egy jól működő magánegészségügyre.”
  • a kiskereskedelmi lánc vásárlásáról: „Sosem mondom azt, hogy semmilyen körülmények között nem érdekel valami. Lehet, hogy ha – csak mondok egy példát – a Lidl eladná a teljes hálózatát, abba befektetnék, az már olyan nagy, hogy érdemes elgondolkodni rajta, de egy kisebb vagy egy új hálózatban, amit nulláról kezdve kellene felépíteni, abban nem látok fantáziát.”
  • Bige Lászlóról: „Természetesen semmilyen alapja nincs a felém megfogalmazott vádaknak. Bige úr már korábban is megpróbált besározni, azt híresztelte, hogy az OTP azért mondta fel 2008-ban a hiteleit, mert meg akartuk szerezni a műtrágyagyárát. Szerencsére beperelte az OTP-t ebben az ügyben, 25 milliárd forintot követelt, a bíróság azonban jogerősen kimondta, hogy alaptalan az igénye, azaz jó okkal és jogszerűen mondtuk fel ezeket a szerződéseket. (…) A hírek olvasásán túl egyáltalán nem foglalkozom Bige úr viselt dolgaival, így a büntető ügyeit sem ismerem. Arra számítok, hogy a bíróságok majd eldöntik és kimondják, hogy mi az igazság.”
  • Lázár Jánosról: „Most már egyébként jó a kapcsolatunk Lázár Jánossal, Mezőhegyesen példaértékű gazdaságot és az oktatásra is kiterjedő fejlesztéseket hozott létre, és most már részleteiben is jobban látja a mezőgazdaság kihívásait.”
  • a Mészáros-féle mezőgazdasági integrációról: „Az ellenintegráció meglepett. Az egy nyílt kihívás a KITE-vel szemben. Eddig is voltak már hasonló próbálkozások, azok az integrációk sikertelenek voltak. Bár jó a kapcsolatom Mészáros Lőrinccel, azt kívánom, hogy ez is sikertelen legyen.”
  • a renitens fociszurkolókról és a szigorúbb büntetésekről: „Nagyon elszomorító, hogy néhány tíz, száz rendbontó miatt több tízezren nem látogathatják a meccseket, mert bezárásra kerülnek a stadionok. (…) Vannak egyeztetések, tervezzük a stadionokban a vénaszkenner bevezetését, próbáljuk bíróságképesen, vagyis az igazságszolgáltatásnak is értékelhető módon, dokumentumokkal, bizonyítékokkal alátámasztani az elkövetők személyazonosságát. (…) Egyeztettünk az adatvédelmi biztos hivatalával, hogy megfelelőmódon végezzük a rendbontók azonosítást, és azokat, akik nagy büntetést hoznak a szurkolótársaik és a szövetség nyakára, örökre ki fogjuk tiltani a futballpályákról. Amíg ezt nem tudjuk megoldani, addig az is felmerült, hogy esetleg be kellene zárnunk a B-közepet.”
  • Marco Rossiról: „Megbeszéltük Rossi úrral, ő marad a szerződése végéig, vagyis 2025-ig a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és abban bízom, hogy majd azt követően is tudunk új szerződést kötni vele.”
  • a magyar bajnokságról: „Gondolkodunk is azon, hogy megemeljük az NB I létszámát, ezzel párhuzamosan pedig csökkentjük az NB II-ét. (…) Nagyon ellenzem, hogy ilyen sok külföldi szerepel a magyar csapatokban, ez számomra érthetetlen, és az is érthetetlen, hogy a tulajdonosok miért nem keményebbek ebben a kérdésben. (…) Nem hiszem, hogy több pénzre van szükség, meggyőződésem, hogy a hatékony utánpótlás-nevelés a megoldás.”
  • a hitelmoratóriumról: „Azzal teljesen egyetértek, hogy egy ilyen időszakban segítséget kel nyújtani az ügyfeleknek, és ebben a bankok is partnerek voltak, de sok lakossági és vállalati ügyfél nem szorult segítségre. Nagy hiba volt, hogy nem rászorultsági alapon lehetett belépni, hanem mindenki automatikusan bekerült a moratóriumba.”
  • az áprilisi választásról: Mint mindenki, egy jó és hozzáértő kormányt szeretnék, amelyik képes jól képviselni az ország és a gazdaság érdekeit.

A teljes interjú a Portfolio oldalán olvasható. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik