Gazdaság

Hatalmas bajban a forint

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizapiacon (MTI). A dollárral és a svájci frankkal szemben a forint idei leggyengébb jegyzését érte el.

  • Az eurót a szerda esti 363,19 forint után csütörtök reggel 363,95 forinton jegyezték.

Egy rövid időre 364 fölé is került reggel az árfolyam, aztán hajszállal visszabukott alá.

A forint 0,2 százalékkal gyengült az euróval, 0,6 százalékkal a dollárral és 0,3 százalékkal a svájci frankkal szemben csütörtök reggel nyolc órára az előző esti árfolyamához képest. A dollár jegyzése 315,25 forintról 317,00 forintra emelkedett, a svájci franké pedig 344,10 forintról 345,10 forintra.

  • A dollár csütörtök reggel 317,51 forinton,
  • a svájci frank pedig 345,51 forinton állította be idei legerősebb árfolyamát.

A hét eleje óta a forint 1,4 százalékkal gyengült az euróval, 2,2 százalékkal a dollárral és 1,6 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Már a szerdai nem vártan magas 6,5 százalékos friss inflációs adat után elkezdődött a gyengülés, azóta is folytatódott.

Ahogy a Portfolio.hu fogalmazott, legalább húsz éve nem volt ilyen nagy bajban a forint. A vártnál magasabb októberi inflációs adat hatására mínusz 4,7 százalékra esett vissza az alapkamat és az infláció különbsége, ilyen alacsony értékre legalább húsz éve nem volt példa. A reálkamat fontos sérülékenységi tényező a forint szempontjából, vagyis a rekordalacsony érték egyben a magyar deviza kilátásai szempontjából is rossz hír. Közben megérkezett az első 7 százalék feletti inflációs előrejelzés novemberre, így a Monetáris Tanácsnak hatalmas kamatemelésre lenne szüksége, hogy megfékezze a negatív folyamatot – írta a szakportál.

Frissítünk!

Fél tíz előtt pár perccel már a 365 forintot közelítette egy euró. Fél tizenegy után már 365 forint volt az árfolyam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik