Gazdaság

Van még hova eladósodnia a magyar lakosságnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az egész Európai Unióban az ötödik legnagyobb (8 százalékos tőkearányos) megtérülést érte el tavaly a magyar bankszektor a második legkisebb nem teljesítő hitelkitettség és az egyik legrosszabb költséghatékonyság mellett – mutatta be a héten az MNB Versenyképességi jelentése, amely szerint a nemzetközi összehasonlításban is nagyon alacsony hitelpenetráció és jövedelemarányos háztartási adósságteher miatt jelentős tér van a hitelezés növekedésére, írja a Portfolio.hu.

A jelentés szerint „2020-ban a jegybanki és állami hitelprogramok és a fizetési moratórium következtében tovább bővült a magánszektor hitelállománya és visszaesett a GDP, ezért GDP-arányos szintje 2020 végére a korábbi 30 százalék körüli szint után már meghaladta a 35 százalékot. Ez az érték azonban továbbra is érdemi tartalékot jelent a hitelezés további prudens bővülése szempontjából.”

A vállalati hiteldinamika mérséklődött a koronavírus-járvány első évében, és nem tekinthető túlfűtöttnek a hitelezés ebben a szegmensben.

A lakáshiteleket azonban még mindig kissé drágán nyújtják az itteni bankok.

„A hazai lakáshitelek felára továbbra is meghaladja mind az eurózóna, mind a többi visegrádi ország átlagát. 2020-ban a referenciahozamok emelkedése mellett is csökkentek a hitelkamatok, így összességében mérséklődtek a felárak. Ezzel újra elértük a visegrádi országok sávjának tetejét.”

A Portfolio kiemeli a jegybank azon jelentését, miszerint a hazai lakossági jövedelemarányos adósságteher az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, sőt érdemi felzárkózási tartalék azonosítható a többi visegrádi országhoz viszonyítva.

További részletek a portál cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik