Gazdaság

Az energiaárak újabb robbanása jöhet

STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőtől több gázt ígért Európának, egyelőre azonban semmi jele, hogy valóban több földgáz jönne a gázvezetékeken, ami kisebb pánikot okozhat, miután idén így is 300 százalékkal drágultak az energiaárak a kontinensen.

A Napi.hu azt írja, a földgáz ára idén több mint megháromszorozódott, aminek az az oka, hogy Európa több mint egy évtizede a legalacsonyabb készletekkel kezdte a fűtési szezont. Oroszország korlátozta a szállításokat, ám a kereskedők így is enyhülésben reménykedtek azt követően, hogy Putyin elnök utasította a Gazpromot: november 8-tól küldjön több gázt Európába – írja a lap a Bloomberg hétfői összefoglalójára hivatkozva.

A német gázrendelések a Jamal-Európa vezetéken keresztül a Mallnow kompresszorállomásra történő szállításra hétfőn még mindig a csütörtöki szint alatt voltak, és a Gascade adatai szerint a normálisnak mindössze egyötödét tették ki. Bár a tényleges áramlások ettől eltérhetnek, az adatok az első jelei annak, hogy Oroszország továbbra is szorongatja az európai gázpiacokat.

Ha Oroszország megteszi, amit Putyin mondott, akkor nagy megkönnyebbülés várható

– mondta Frank van Doorn, a Vattenfall kereskedési vezetője a múlt héten Amszterdamban megrendezett Flame gázkonferencián adott interjúban. Szerinte ugyanakkor ha hétfőn nem érkezik további gáz, további jelentős áremelkedésre lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik