Gazdaság

Fele annyit tud vásárolni a magyar lakos, mint az európai átlag

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A magyar gazdaság fejlettségénél jóval rosszabbul élnek a magyar emberek, ez derül ki a GfK Vasárlóerő 2021 tanulmányából. Míg a magyar bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlag 75 százaléka körül van, addig a vásárlóerő csak 51 százalékon áll, s ezzel a vizsgált 42 európai országból a 30. helyre kerültünk – írja a Népszava.

Magyarországon az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7 643 euró (2,7 millió forint), ez alig több mint fele az európai átlagos vásárlóerőnek.

Másképpen fogalmazva: fele annyi terméket, árut vásárolhattak, vagy szolgáltatást vehettek igénybe a magyar lakosok, mint egy európai ember, akinek átlagosnak mondható a jövedelme.

„Ha a magyarországi megyéket és Budapestet nézzük, a főváros továbbra is egyértelmű fölénnyel áll az első helyen: az itt élőknek egy főre vetítve 9 722 euró (3,5 millió forint) áll rendelkezésükre. A budapesti lakosok költési lehetőségei 27 százalékkal meghaladják az országos átlagot, de még így is közel 35 százalékkal elmaradnak az európai átlagtól.”

A 19 megyéből mindössze ötben áll az emberek rendelkezésére több pénz, mint az országos átlag.

A legszegényebb megye e tekintetben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számít, ahol az egy főre jutó vásárlóerő 5 944 euró: ez kevesebb mint 40 százaléka az európai átlagnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik