Gazdaság

Fájni fog sok százezer adósnak, nőnek a törlesztőrészletek

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Ötször egymás utáni hónapban emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, így az most 1,8 százalék, és a következő hónapokban is kamatemelést várnak az elemzők a felpörgött infláció miatt. Ezt pedig lekövetik a kereskedelmi bankok egymás közötti ügyleteire vonatkozó kamatok. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) jelentősen nőtt az elmúlt pár hónapban, ez pedig a gyorsan átárazódó hiteleket felvett magánszemélyeknek és cégeknek fájni fog.

A mai nap azért fontos, mert egy törvény értelmében az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani. Most 6-7 éves csúcsról beszélünk, és a devizahitelek 2014-2015-ös forintosítása óta nem volt ilyen magas a kamatszint – írja a helyzetről a Portfolio.hu.

A gyakran változó kamatozású hiteleknél az adósoknak, ha novemberben van a fordulónap,akkor már érdemi törlesztőrészlet-emelkedésre kell felkészülniük. Akár 10 százalék közeli is lehet a törlesztőrészlet-növekedés, futamidőtől függően. (Számítások vannak a portál cikkében.)

„A probléma sokakat érint: mintegy 400 ezer jelzáloghitel-szerződést. 2020 végén a jelzáloghitelek darabszám szerinti 48 százaléka és állományösszeg szerinti 41 százalék volt gyakran változó kamatozású, vagyis jellemzően 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik