Gazdaság

Nyugdíjasok lakásáért életjáradékot kínálnak, engedélye egyetlen szolgáltatónak sincs

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Vannak nyugdíjasok, akik szeretnék kiegészíteni a havi járandóságukat, mostanában pedig belendültek azok a szolgáltatók, amelyekhez azok az idősek fordulhatnak, akik lakással rendelkeznek, de a megélhetés gondot okoz számukra, írja az azpénzem.hu. Van azonban egy nagy bökkenő: a lakásért életjáradék szolgáltatás már engedélyköteleles, és engedélye – a jegybank tájékoztatása alapján – egyetlen szereplőnek, vállalkozásnak, szolgáltatónak sincs, és ilyen eljárás sincs folyamatban.

Mégis számos olyan hirdetésre lehet bukkanni, amelyekben kifejezetten az idősebbeket célozzák meg „lakásért életjáradék” ajánlatokkal, írja a portál. Össze is gyűjtött néhány ilyent. Van, aki azzal védekezik, hogy nem ő folyósít életjáradékot az idős személy ingatlanának tulajdonjogáért cserébe, csak közvetít két magánszemély között, a két magánszemély (az idős és a járadékot folyósító) köt egymással szerződést, a hirdető csak segít nekik. Márpedig magánszemély köthet életjáradék-szerződést magánszeméllyel.

Vigyázni kell azonban, nehogy lakásnepper repüljön rá az idős, szorult helyzetben levő lakására. „Minden esetben érdemes alaposan tájékozódni, a felajánlott szerződést pedig mindenképpen profi saját ügyvéddel megnézetni. Ehhez segítség kérhető akár az MNB tanácsadó irodahálózatától is” – írja az azénpénzem.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik