Gazdaság

A kismamák bevonásával orvosolhatja a kormány a munkaerőhiányt

Jönnek a kismama-szövetkezetek.

A szövetkezetekről szóló törvény júliusi módosítása évente több tízezer kisgyermekes édesanya és édesapa számára nyitja meg az utat, hogy a gyermeknevelés mellett rugalmas feltételekkel munkát vállalhasson. A Pénzcentrum szerint ugyanis a jogszabály azt teszi lehetővé, hogy a kisgyermekkel otthon maradó szülők szövetkezetet alakíthassanak, vagy szövetkezetbe lépjenek be, mely az általános munkajogi korlátoknál rugalmasabb feltételeket biztosít számukra. Ebből adódóan a munkájuk tartalmát, módját és mértékét az érintettek maguk dönthetik el, és járulékkedvezmény is megilleti a szövetkezeti tagokat.

A lap emlékeztet, hogy Magyarországon évente átlagosan 90 ezer gyermek születik, így a kismama-szövetkezeteken keresztüli foglalkoztatás körülbelül 225.000 kisgyermekes szülő számára teremt munkavállalási lehetőséget minden évben.

A szövetkezeten keresztül történő munkavégzés esetén lényegesen kedvezőbb adózással számolhatnak a munkáltatók, mintha hagyományos munkaviszonyban foglalkoztatnák a kisgyermekes szülőt.

Ebben az esetben ugyanis a szövetkezeti tag béréből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó kerül levonásra, nincs további járulékfizetési kötelezettség.

Mindezek tükrében várható, hogy sokak számára lesz vonzó a szövetkezeti lehetőség, ami azt is jelentheti, hogy az egyes ágazatokban jelentkező hiányt éppen a kismamák bevonásával fogják tudni orvosolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik