Gazdaság

Matolcsy György: Egy újabb pénzügyi válságtól kettészakad az eurozóna

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

„Az utolsó szalmaszál az euró tevéjének hátán” – ezzel a címmel tette közzé Matolcsy György jegybankelnök azt az írását, amelyben Eric Knight, Financial Timeson megjelent „Hosszú távon napvilágra kerülhetnek Európa gyengeségei”címmel megjelent cikkére reagált. Utóbbi szerzője szerint a koronavírus-járvány utáni helyreállás érdekében megnövekedett adósság hosszú távon az eurozóna felbomlásához vezethet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a vírus okozta jelenlegi krízis előtt öt jelentős válságot szenvedett el az Európai Unió és az eurozóna: 2000 körül, 2007 és 2009 között, 2010-ben, 2011-12-ben, és a 2015-ös migrációs válság során. Szerinte mind az öt recesszió megcáfolta azt az Európában elterjedt, mélyen gyökerező nézetet, miszerint a válság erősíti az európai integrációt. Az EU és az eurozóna mind az öt sokkból a korábbinál gyengébben került ki – írta.

Matolcsy szerint a 2020-as években több krízis is várható, és részben megismétlődnek az 1970-es évek eseményei. Minden eljövendő válságnak ugyanaz lesz az eredménye, mint a legutóbbi ötnek.

Hozzátette, a közelgő újabb pénzügyi válság hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurozóna két blokkra szakadjon, vagy japán mintára egyre nagyobb adósságokat halmozzon fel. Vagy a két kimenetel keveréke is megvalósulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik