Gazdaság

Az első Kecskeméten gyártott elektromos autót ünnepeli a Mercedes-Benz

Mercedes
Mercedes

Ünnepélyes keretek között mutatták be pénteken Kecskeméten Magyarország első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készülő autóját, az új EQB kompakt SUV modellt – írta a gyár közleményében. A bejelentésekor Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, Jörg Burzert, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagját, termelési és ellátási láncért felelős vezetőjét, valamint Johannes Haindlt, Németország budapesti nagykövetét Kecskeméten.

„Az EQB gyártásának kecskeméti elindításával folytatódik a Mercedes-Benz elektromos offenzívája a globális gyártási hálózaton belül. Az EQS után az EQB a második új elektromos jármű, amelynek sorozatgyártása ebben az évben indult. 2022-ben három kontinens hét gyártási helyszínén, összesen nyolc Mercedes-EQ elektromos modell gyártása kezdődik meg. Digitális, rugalmas, hatékony és fenntartható gyártás: a Mercedes-Benz aktívan alakítja és előre mozdítja a jövő autógyártását” – hangsúlyozta Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezető Kecskeméten.

„Az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül. Az elektromobilitásra való átállás meghatározza az járműgyártás jövőjét, és az autóipart a jövő iparágává teszi” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „A EQB is bizonyítja Magyarország eredményeit, és ezúton szeretném megköszönni a Mercedes-Benz gyár csapatának, hogy a kecskeméti gyár működését sikertörténetté tették. Ami ezeken a gyártósorokon történik, az Kecskemét és Magyarország közös sikere” – tette hozzá Szijjártó Péter.

„A német autóipar számára fontos helyszín Magyarország, ahol munkahelyeket hoz létre, serkenti a gazdasági növekedést és ezáltal gondoskodik a jólét megteremtéséről. Az új gyártósorral, amelyen a tisztán elektromos SUV-k készülnek, a Mercedes-Benz hozzájárul az autózás fenntartható és környezettudatos jövőjéhez.  Sőt: A töltési infrastruktúra energiahálózatokkal való összekapcsolása révén az elektromobilitás fontos alkotóelemévé válik az energiarendszer átalakításának, nemcsak Magyarországon és Németországban, hanem egész Európában és világszerte egyaránt” – biztosított Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete.

Christian Wolff hangsúlyozta, a magyarországi járműgyártás során most először készülnek sorozatgyártásban tisztán elektromos autók, ami történelmi pillanat számukra. A sikert az teszi számára különlegessé, hogy a világjárvány idején jelentkező kihívások ellenére is az eredeti terveknek megfelelően el tudták kezdeni a sorozatgyártást.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-közleménye szerint a tárcavezető azt is elmondta, 50 milliárd forintos beruházás keretében kezdődik meg az első teljesen elektromos jármű magyarországi sorozatgyártása, amelyhez az állam 15 milliárd forint támogatást nyújtott, 4400 munkahely megtartását teszi lehetővé, és több száz újat hoz létre.

Kiemelt kép: Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója,  Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét megyei jogú város polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és  Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezető az EQB bemutatóján a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, 2021. október 22-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik