Gazdaság

Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Jövő júliusban indul a termelés a gyulai Airbus-gyárban, amely teljes kapacitással valószínűleg csak 4-5 év múlva fog működni – mondta az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

Andreas Stöckle elmondta, szerződés szerint 2022. július 17-én el kell kezdeniük a termelést, először tíz gépen, amihez körülbelül 15 szakképzett munkásra lesz szükségük. Felvettek már 25 mérnököt, akiknek a szakirányú továbbképzése is befejeződött, ők jelenleg egy békéscsabai bérelt irodában dolgoznak, amíg a gyár várhatóan jövő tavaszra elkészül Gyulán. Újabb gépek majd jövő szeptemberben, harmadik körben pedig 2023 elején érkeznek, így felfutó rendszerben, várhatóan 4-5 év alatt érik el a teljes kapacitást, akkorra 200-250 munkavállalót terveznek alkalmazni.

A gyárépítésről még 2018 decemberében írták alá a megállapodást. Az új gyárban a helikopterek dinamikus rendszereihez szükséges precíziós alkatrészeket fognak előállítani, amelyeket az Airbus Helicopters összes típusában használnak majd. A gyártás a kezdeti tervek szerint még idén elindult volna.

Az ügyvezető az MTI-nek hangsúlyozta, magyar munkavállalókban gondolkoznak, akikkel „eddig nincsenek rossz tapasztalataik”. Hozzátette, hogy nem terveznek toborzó kampányokat indítani Romániában. A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Trefort Ágoston Technikum és Szakképző Iskolában – ahol pénteken éppen nyílt napot tartottak a leendő diákoknak – hamarosan létrejövő Airbus Légi- és Gépipari Képző Központból, „az akadémiáról” folyamatosan kerülnek majd ki azok a munkavállalók, akiket alkalmazni tudnak. A központ nemcsak az Airbus számára képez munkavállalókat, hanem a megye többi jelentős fémipari cégének is.

Kiemelt kép: Airbus H145 M típusú helikopter a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatóján a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 29-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik