Gazdaság

Egy brit Aldiban feleannyiba kerül a rizs, és harmadannyiba a spagetti, mint Magyarországon

MTVA/Faludi Imre
MTVA/Faludi Imre

A Lidl után az Aldival is összehasonlító elemzést készített a G7 portál, melynek célja, hogy a magyar fogyasztók képet kapjanak a külföldi árakról, árkülönbségről a hazaihoz képest, illetve a magyar áruházakban egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

A G7 egyik olvasójától kapott segítséget, aki az Egyesült Királyságban él, a magyar és az angol árak összehasonlításához többféle termék árát is megnézték, köztük például a rizsét, valamint a durum spagetti tésztáét. Előbbi 187 forintnak megfelelő angol fontba kerül a briteknék, miközben ugyanez a termék a magyar Aldiban már 2020 vége óta 368 forintba kerül. A durum spagetti tészta 166 forintos kilogrammonkénti áron vehető meg a brit Aldiban, Magyarországon viszont ugyanez 518 forint.

Tehát a rizs a briteknél körülbelül feleannyiba, a spagetti tészta pedig nagyjából harmadannyiba kerül, mint a magyar Aldiban. 

A G7 egy 31 elemből álló listát vett alapul. A rajta lévő termékek közül 14-et olcsóbban tudtak beszerezni odakint, mint nálunk. Ugyanannak a 31 terméknek a megvásárlása esetén Angliában 13 260 forintnak megfelelő fontot, Magyarországon pedig 11 886 forintot kellett volna fizetni. Az angol Aldi így az említett kosár alapján 11,5 százalékkal drágább, mint a magyar, azaz hiába olcsóbb a 31-ből 14 termék kint, a többi 17 magasabb árszintje ezt bőven ellensúlyozza.

Ugyanakkor a portál figyelembe vette az angol és a magyar béreket: a legfrissebb elérhető statisztikák szerint a nettó medián (nem az átlag, hanem az a középérték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi elem van) bér az Egyesült Királyságban ma 2000 font körül van, vagyis 850 ezer forintnak felel meg. A magyar nettó medián bérre nincs friss hivatalos adat, de az Eurostat 2020-ra vonatkozó értékét 8 százalékkal (vagyis körülbelül az elmúlt egy év átlagos magyar béremelkedésével) megnövelve 583 eurót, azaz 210 ezer forint kapunk.

Ezekből kiindulva a G7 arra jutott, hogy egy magyar fizetés 5,6 százalékát viszi el a bevásárlásunk, az angol fizetésnek viszont csupán az 1,6 százalékába kerül. Összehasonlításuk szerint egy magyar családnak 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint egy angolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik