Gazdaság

Mosolydiplomácia lett Szijjártó és az amerikai külügyminiszter találkozójából

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook
Antony Blinken a globális minimumadó ötletét próbálja átverni az olyan ellenálló országokon, mint Magyarország.

A Pandora-iratok miatt kirobbant botrány mentén olyan mondatok is elhangzottak, hogy Magyarország erősen hasonlít egy adóparadicsomra. Azért csak hasonlít, mert aránylag átlátható a cégtulajdonosi struktúra a vállalatoknál, nem lehet úgy elrejtőzni, mint mondjuk a Brit Virgin-szigeteken. Ellenben a társasági adó például olyan alacsony, mint kevés európai országban. Épp ezért az Egyesült Államok által nagyban tervezett globális minimumadó (ami megelőzné a gigacégek adóoptimalizálását) nem okozott nagy örömet a magyar kormányban.

Szijjártó Péter többször keményen kritizálta a múltban az amerikai ötletet, szerdán pedig leült a kérdésről tárgyalni a támogatást kereső Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Párizsban. Szijjártó szerint „talán a legizgalmasabb téma a nemzetközi politikai térben” most a minimumadó kérdése. Szerinte maga Blinken kérte a találkozót és jelezte, hogy az USA-nak ez fontos kérdés. Szijjártó a Facebook-posztja szerint hozzátette:

Én elmondtam, hogy Magyarország készen áll a kompromisszumra, ha meg tudunk állapodni egy olyan szabályozásban, amely nem okoz kárt a magyar gazdaságnak és nem veszélyeztet magyar munkahelyeket. A mai párizsi megbeszélések alapján úgy látom, hogy van erre némi esély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik