Gazdaság

Brutálisan nőtt a földgáz ára Európában

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Közel egy hónapon belül már a sokadik történelmi csúcsára emelkedett a földgáz tőzsdei ára Európában kedden reggel, írja az MTI.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz ezer köbméterenként 1228,8 dollárba, azaz megawattóraként 102,45 euróba került. Szeptemberben a legközelebbi határidős jegyzésekben még 759 dollár volt az átlagár.

Január óta ötszörösére nőttek a földgázárak a holland TTF-n, ezen belül is szeptemberben drasztikus volt az emelkedés, gyakorlatilag megduplázódott az ár.

A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia és a szén árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál alacsonyabb. A szén határidős jegyzése hétfőn 13 éves csúcson zárt.

Európa, miközben nem érkezik elengedő földgáz sem vezetéken keresztül, sem cseppfolyósított formában, kénytelen árversenybe bocsátkozni az elsőrangú ázsiai piacokkal a cseppfolyósított gázért, aminek komoly árfelhajtó hatása van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik