Gazdaság

Az önkéntes pénztári befizetés elmaradhat a választások előtti adóvisszaadás miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A múlt héten megjelent a rendelet a személyijövedelemadó-visszatérítés részleteiről. (Az idén ténylegesen befizetett szja-ból legfeljebb 809 ezer forintot visszakaphat az, aki jogosult a családi adókedvezményre, akár ő veszi igénybe az adókedvezményt, akár a házastársa.) Van azonban egy nagy bökkenő, mégpedig az, hogy mivel sokaknál a választások előtti pénzosztás lenullázza vagy csaknem lenullázza az adót, így nem marad miből visszaigényelni az önkéntes pénztári befizetés után járó adókedvezményt, hívja fel a figyelmet az azénpénzem.hu. Így aztán az önkéntes pénztárak iránti lelkesedés megcsappanhat.

Az önkéntes pénztárakba befizetett összeg (az egyén vagy a munkáltatója fizet be a pénztártag javára, mindegy) 20 százaléka, de legfeljebb – pénztártípusonként – évi 100, 120 vagy 150 ezer forint az adóból visszajár, az a pénztártag számláját gyarapítja. A tapasztalat az, hogy sokan az utolsó negyedévben fizetnek be nagyobb összeget az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárba, esetleg az önsegélyező pénztárba, vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlára, hogy kimaxolják az adóvisszatérítést.

A nyugdíjpénztárakba az utolsó negyedévben érkezik a teljes éves befizetés 36 százaléka, az egészségpénztárakba pedig 43-45 százaléka. Ráadásul a tagdíjak döntő része már egyéni befizetés, így adókedvezmény hiányában visszaeshet a megtakarítási kedv, nem érkeznek majd meg a plusz befizetések – írja a portál.

Mivel most a kormány választási kedveskedése sokaknál nullára írja az szja-t, „a megtakarítóknak ugyanakkor a hosszú távú öngondoskodásra gondolva érdemes lehet megfontolni, hogy amit idén befizetnének, de most nem teszik meg, mert nem jár utána kedvezmény, azt a jövő évre eltegyék, és – amennyiben lesz elég adójuk – a jövő évi megtakarítással együtt, sőt a visszakapott szja egy részével együtt tegyék félre a saját jövőjükre.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik