Gazdaság

Nagy tempóban adósodik el a lakosság, meg a cégek is

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ezerrel pörög a hitelezés, mind a vállalati szektorban, mind pedig a lakosság veszi fel a kölcsönöket – ezt mutatják a Magyar Nemzeti Bank felmérésének számai, amelyekből a napi.hu készített összefoglalót.

A lakossági hitelállomány 2021 második negyedévében 424 milliárd forinttal bővült a tranzakciók eredőjeként, ezzel az éves növekedési ütem 15,8 százalékra gyorsult. A kimagasló bővülés elsősorban a lakáshitelek és a babaváró hitelek dinamikus növekedésének köszönhető, utóbbi termék júniusban már a lakossági hitelállomány 15 százalékáért felelt. A negyedév során kibocsátott lakáshitelek 364 milliárd forintos volumene új történelmi csúcsot ért el, amelyben a 2021-től elérhető új otthonteremtési támogatások érdemi szerepet játszottak – írja a portál.

Ami a vállalati szektort illeti: „ugyan a második negyedévben tranzakciós alapon 11 milliárd forinttal csökkent a vállalati hitelállomány, de a júniussal záródó 12 hónapos időszakban a hitelfolyósítások összességében 656 milliárd forinttal haladták meg a hiteltörlesztéseket, ennek köszönhetően a vállalatok banki hitelállománya 7,4 százalékkal bővült.”  Az állami és jegybanki hitel- és garanciaprogramok megtámogatták a céges hitelkihelyezéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik