Gazdaság

Tavalyhoz képest nagyot ment a turizmus idén júniusban, de még vastagon mínuszos a mérleg

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A KSH legfrissebb jelentése szerint a hazai szálláshelyeken több mint másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma 2020 júniusához képest. Viszont 2019 azonos hónapjához viszonyítva továbbra is hatalmas, 57 százalékos a mínusz.

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatásának tudja be a statisztikai hivatal, hogy a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt. Azonban így is 33 százalékkal elmaradt a belföldi forgalom a járvány kitörése előtti év, azaz 2019 júniusához képest.

Júniusban az előző júniushoz képest 42 százalékkal emelkedett a belföldi vendégek száma, így elérte a 444 ezret, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 1107 ezret. Az éjszakák 66 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés több mint másfélszeres volt. A panziókban 18, a kempingekben 27 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év júniusi forgalom majdnem kétszerese jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát regisztrálták.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva azonban 85 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel volt magasabb. A szálláshelyekre érkezett 84 ezer vendég 222 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (több mint hatszoros).

Ennek ellenére január-júniusban a kereskedelmi szálláshelyek 48 százalékkal kevesebb, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 30, a külföldiek 73 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 631 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, akiknek az összes bruttó árbevétele folyó áron 48 százalékkal csökkent, és 53 milliárd forintot tett ki.

Júniusban 2296 kereskedelmi szálláshely, köztük 756 szálloda és 878 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 83 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Az MTI közleményében az is szerepel, hogy a SZÉP-kártya költések értéke júniusban meghaladta a 4 milliárd forintot, január-júniusban pedig 6,6 milliárd forint volt.

Kiemelt kép: Badacsony, turistákat tájékoztató táblák. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik