Gazdaság

400 forintos kenyérrel riogatnak

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Nagyon megdrágult a megélhetés, nyolcéves csúcson az áremelkedési ütem idehaza, ami az EU-ban is a legmagasabb. Nemcsak az építőipari termékek, festékek, zöldségek, gyümölcsök, üzemanyag és egy sor más termék kerül egyre többe, úgy fest, a kenyér ára is átléphet egy kritikus határt.

A repce és a kukorica világpiaci árának tetőzése maga után húzza a búzáét is – kezdi levezetését a Népszava. A búza mellett drágult a szállítás és a munkaerő is, meg az energia. Az idei, rendkívül magas gabonaárak óhatatlanul megjelennek a liszt, illetve a sütőipari termékek árában – mondta a lapnak Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnöke. A malomipar augusztusban már emelte a liszt árát, de szeptemberben újabb drágulásra számítanak. A liszt áremelkedése éves szinten megközelítheti a 20 százalékot, írják.

És küszöbön a mélyütés: „az alapélelmiszernek számító fehér kenyér kilója tavaly óta több mint 30 forittal nőtt és kis híján elérte a 400 forintot. Az ár ősszel már elérheti, akár meg is haladhatja ezt a lélektani határt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik