Gazdaság

Több száz magyar zsoldost toboroz egy, az Emírségekben induló magáncég

Alakulóban egy, a nemzetközi porondon magát megmérettetni szándékozó magyar katonai magánvállalat – írta a Növekedés.hu.

A lap szerint magyar szakemberekből hoznak létre egy különleges katonai feladatok kivitelezésére szakosodott fegyveres magáncéget. A meg nem nevezett magáncég 600 embert alkalmaz, hogy külföldi konfliktuszónákban, például Afganisztánban, vagy Irakban lássanak el veszélyes, de jól fizetett katonai feladatokat,

A meg nem nevezett vállalat az Egyesült Arab Emírségekben lesz bejegyezve, tulajdonosa pedig egy dubaji cégcsoport lesz, a cég szakmai koordinátora viszont magyar származású: Bagjos Richárd. Volt magyar katonák, rendőrök, biztonsági szakemberek alkotják majd a személyi állományt.

Az eredmény már a küszöbön van, ez idő szerint hatszáz embert, két nagy katonai (vagy polgári) szállítógépre rakva már bármikor mozgósítani tud, eljuttatva őket a világ bármely forró pontjára

– mondta Bagjos a lapnak, azt állítva, hogy a szervezés már több éve zajlik.

A katonai magánvállalat (szélesebb körben használt, divatos rövidítéssel PMC) törzsét 1000 ember alkotja majd várhatóan, külföldi missziókat pedig 600 főtől indítanak majd.

A Hvg.hu valamivel jobban utánajárt az ügynek, és azt írják, erősen billeg a történet. A cégnek még neve sincs, be sem jegyezték, és a katonákat toborzó férfi, Bagjos Richárd neve nem a katonai körökben ismert, hanem előtte biztonsági őrként dolgozott.

A lap szerint a magánkatonai vállalatok piaca telített, ezért meglepő lenne, ha egy referencia nélküli új cég azonnal megrendelésekhez tudna jutni. Bagjos korábbi életrajzában is csak egyetlen ilyen cég szerepelt, ám magáról a cégről semmilyen információt nem talált a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik