Gazdaság

Kivonul Magyarországról az Axel Springer

Róka László / MTI
Róka László / MTI

A Ringier AG kiterjeszti tevékenységét Kelet-Európában, és bővíti nemzetközi portfólióját a médiapiacon, valamint a digitális szolgáltatások piacán. Ennek érdekében átveszi az Axel Springer összes részvényét Magyarországon, Szerbiában, Szlovákiában és a három balti államban, Észtországban, Lettországban és Litvániában. Szlovák érdekeltségeiben a cég alapítója továbbra is kisebbségi részesedéssel rendelkezik majd. A többi országban a jövőben a Ringier csoport birtokolja a részvények 100 százalékát

– egyebek mellett ez olvasható a Ringier és az Axel Springer szerdán kiadott közös közleményében.

Mint írják, az Axel Springer a jövőben a digitális üzletágára összpontosít, a hírmédia területén Németországot, az Egyesült Államokat és Lengyelországot tekinti prioritásnak. A változás nem érinti a Ringier és az Axel Springer sikeres vegyesvállalatát Lengyelországban, amely változatlanul működik tovább.

A Ringier AG és az Axel Springer SE mintegy 3100 alkalmazottat foglalkoztató vegyesvállalatát a Ringier Axel Springer Media AG-t 2010 júliusában alapították, a vállalat portfóliójába több mint 200 digitális és nyomtatott termék tartozik. A digitális tevékenységek aránya 2021 első felében 85 százalék volt.

A közlemény szerint a részvények átvétele még az idén lezárul. Mint írják, „a tranzakció megvalósításához a felelős helyi monopóliumellenes hatóságok jóváhagyása szükséges. A felek megállapodtak abban, hogy az eladási árat és az átvett részvények értékét bizalmasan kezelik”.

Amennyiben a tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyja, a változás a magyar piacon – más termékek mellett – a Blikket, a Kiskegyedet és a Tvr-Hét című kiadványokat is érinti majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik