Gazdaság

Ősszel újabb pénzromlási hullám jöhet

Balaton József / MTVA / MTI
Balaton József / MTVA / MTI

Hónapok óta nem lassul az áremelkedés, az 5 százalékos hazai infláció Európán belül a legmagasabb. A nyugdíjasokat különösen érzékenyen érinti a drágulás. A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, Bodnár Zoltán az ATV Híradójának azt mondta: határozottabb kamatemelésre lenne szükség a pénzromlás ütemének csökkentéséhez.

A CBA kommunikációs igazgatója a riportban elmondta: üzleteikben bizonyos termékek, köztük az étolajok kerülnek többe, a húsok áraiban inkább hullámzás látszik. „Legnagyobb mértékben az étolaj fogyasztói ára emelkedett, ami azt jelenti, hogy az elmúlt félév alatt csaknem 30 százalékkal emelkedett ennek a termékkörnek az ára” – nyilatkozta az élelmiszerlánc kommunikációs igazgatója.

„Hónapok óta megfigyelhető, hogy az Európai unió legmagasabb inflációja van Magyarországon” – nyilatkozta a Portfolio.hu elemzője, Beke Károly. Az infláció pedig drágulást hoz. Az inflációs ráta áprilisi és májusi 5,1 százalékról júniusban 5,3 százalékra emelkedett, utoljára 8 és fél éve, 2012-ben volt ennél magasabb az áremelkedési ütem.

Beke Károly szerint „a tavaszi hónapokban ezt egyrészt, az alacsony bázis indokolta, ugye tavaly a világjárvány kitörésekor gyakorlatilag egyik napról a másikra beszakadt pl az olaj ára, láttunk negatív olajárakat is a piacon, de gyakorlatilag 0 dollár volt az olaj világpiaci ára, és ez a bázis az, ami most megemelte jelentősen az inflációt.”

Az infláció csökkentésére június közepén alapkamat emelés mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank korábbi alelnöke úgy véli, a jelenlegi kamatemelés legkevésbé sem elégséges. „Semmire sem elég és ezt a piac is így érzékelte, hiszen a forint a bejelentést követően egy nagyon rövid időre megerősödött, majd ismét visszagyengült és ennél sokkal világosabb, egyértelműbb kamatlépések és határozottabb kamatlépésekre lenne szükség” – mondta Bodnár Zoltán. Az MNB korábbi alelnöke kiemelte: bizonyos előrejelzések őszre további emelkedést jósolnak,

az 5,3 vagy az 5,7 százalékos szintet is elérheti az infláció.

Hozzátette: a problémát az okozza, ha az 5-6 százalékos sáv között ragad be az infláció, mert a magasabb infláció magasabb béreket fog kikényszeríteni, és egy ár-bér spirál alakulhat így ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik