Gazdaság

Dubajban aktív osztrák üzletember ellen is bevetették a kémfegyvert

GIUSEPPE CACACE / AFP
GIUSEPPE CACACE / AFP

A Standard cikke szerint az osztrák üzleti tanács dubaji elnökének mobilszáma is megtalálható abban a kiszivárgott adathalmazban, amely miatt kipattant az úgynevezett megfigyelési botrány.

A Direkt36 információi szerint magyar újságírókat, ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. Az oknyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. Ebben az adatbázisban bukkant fel több magyar újságíró telefonszáma mellett például Gémesi György ellenzéki polgármester elérhetősége is. Több érintettnél a telefonok vizsgálata is megerősítette, hogy a kémprogrammal figyelték őket.

Ebben az adathalmazban találták meg Werner Baumgartner számát is, a vállalkozó az osztrák üzleti tanács elnöke Dubaiban. A szervezet az Egyesült Arab Emírségekben aktív osztrák üzletemberek érdekképviseleti hálózata. Baumgartner a Standardnak azt mondta: meglepte a lehallgatás híre, de nem azért, mert egyébként ne számított volna megfigyelésre. „Amikor valaki az Emirátusokban dolgozik, mindig számol azzal, hogy ellenőrzik”, mondta. Meglepetését inkább az okozta, hogy megfigyelése egy olyan „erőteljes” szoftverrel történhetett meg, mint a a Pegasus. Hozzátette: korábbi tapasztalatai miatt a kényes kérdésekről nem tárgyal telefonon.

A Standard információi szerint az üzletembert 2017 végén és 2018 elején hallgatták le. Baumgartner úgy emlékszik, hogy 2017 közepén üzleti úton volt Iránban, röviddel ezután pedig Dubaiban szervezett Iránról szóló üzleti találkozót is. Valószínűleg ezért kerülhetett a listára. A lap hozzáteszi: 2017 májusában Christian Kern akkori szövetségi kancellár, 2018 áprilisában pedig az utódja, Sebastian Kurz is az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik