Gazdaság

 Annyira drága lett a gyümölcs, sokan meg sem tudják venni

Oláh Tibor / MTVA
Oláh Tibor / MTVA

Egyre több nyugdíjastól, de nem csak nyugdíjastól, hanem rosszabb anyagi körülmények között élőtől hallani, hogy bár szívesen enne gyümölcsöt, zöldséget, sokszor  nem futja rá, annyira megdrágultak az áruk. (Emiatt is ugrott több mint nyolcéves csúcsra idehaza az infláció, amely Európában is a legmagasabb.) Ezt be is mutatja az azénpénzem.hu portál néhány portéka árának változásán.

A Központi Statisztikai Hivatal által figyelt féltucatnyi zöldségből összeállított kosár (ebbe 1-1 kiló krumplit, sárgarépát, káposztát, paradicsomot, zöldpaprikát és uborkát vettünk bele) júniusban több mint 17 százalékkal került többe a tavalyinál. Ez átlagos drágulás, hiszen például a korai burgonya ára majdnem 46 százalékkal emelkedett, írják.

A portál igyekezett ugyanott és ugyanakkor vásárolni, ahol tavaly meg tavalyelőtt. Így azt találta, hogy a magasabb árfekvésű őszibarack tavaly 1000 forint körüli összegbe került, idén az egyik fővárosi vásárcsarnokban közel 1800 forint a kilónkénti ár. Két éve a Nagybani Piacon 250 forintért is lehetett venni ilyen barackot (persze, a kiskereskedők ráteszik a maguk nem kicsi árrését a nagybani piacos barackra).

Sárgabarackért 2019-ben még teljesen elképelhetetlen lett volna akár a 800 forintos kilónkénti ár is. Tavaly azonban a Fehérvári úti piacon bukkantunk majdnem 1700 forintot kóstáló kajszira is, az idén pedig a Rákóczi téri csarnokban 1800 forintot is elkértek ezért a gyümölcsért. Két év alatt tehát elképesztő mértékben futottak fel a gyümölcsárak.

A portál összeállításában több zöldség és gyümölcs ára is fel van tüntetve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik