Gazdaság

Hathavi pénzt kapnának jövőre a rendőrök, de sokaknak mégse jutna

És a plusz pénz is csak akkor lesz meg, ha 5 és fél százalékot emelkedik a GDP.

2022 februárjában fizetnék ki a rendvédelmi hivatásos állomány részére a még 2019 végén bejelentett, 3 évenkénti 6 havi illetménynek megfelelő összegű „fegyverpénzt” – vette észre a Napi.hu a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyvéből. A plusz pénzről azonban csak akkor lehet szó, ha gazdasági növekedés, vagyis a GDP meghaladja az öt és fél százalékot.

A cikk szerint a kifizetés feltétele a három év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony fennállása – a 2022. év elejei kifizetés esetében ez a bázis dátum 2020. január 1-je lenne. A 2021. december 31-gyel leszerelők közül viszont csak a nyugállományba vonulókra terjesztenék ki a fegyverpénzt.

A Napi.hu megjegyzi, hogy a legnagyobb gond azzal van, hogy a rendvédelmi szakszolgálati juttatás célcsoportja a hivatásos állomány lenne, a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottakra, kormánytisztviselőkre (riaszosok), valamint a munkavállalókra nem fogják kiterjeszteni a juttatást. A hivatásosok száma 36 ezer fő, a másik csoportba 15 ezren tartoznak.

A Belügyminisztérium korábban arról tájékoztatta az érdekképviseleteket, hogy rendvédelmi illetményalap nem fog emelkedni, ahogy az éves cafeteria-keretösszeg és a bankszámla hozzájárulás éves bruttó 4 ezer forintos összege sem. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint még mindig jellemző, hogy a középfokú végzettségű, kezdő (0-3 évig szolgálatot teljesítő) rendőrök mindössze havi nettó 150-170 ezer forintnyi illetményt kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik