Gazdaság koronavírus

G7: Az ellenzéki vezetésű városok lakóitól fejenként 39 ezer forintot vett el a kormány

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

A koronavírus-járvány leple alatt a kormány jelentős megszorításokat hajtott végre az önkormányzatoknál. A települések saját forrásait megnyirbálták, eközben pedig sok helyen a kormányzati támogatások sem nőttek.

A G7 számításai szerint a megszorításokkal rosszabbul jártak az ellenzéki vezetésű települések, de a kormánypártiak jelentős részében is kemény megszorításokat hozott 2021, amíg meg nem érkezett az állami kompenzáció. A gazdsági portál elemzésében a 170 legnagyobb, 10 ezer főnél népesebb hazai települést vizsgálta. Ezeknél összegyűjtötték a városvezető pártállását, illetve – ennek hiányában – hogy ki segítette a megválasztását 2019-ben. A 2014-es választás nyomán még a 10 ezer fő feletti települések lakosságának 75 százaléka élt fideszes polgármester vezetése alatt, ez 2019 után 52 százalékra csökkent. (A fővárosi kerületeket egyesével vettük figyelembe.)

Ez alapján azt is megnézték, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések hogyan érintették az önkormányzatokat. Arra az eredményre jutottak, hogy

a fideszes vezetésű településekre csak az átlagos megszorítás fele jutott, ezeknél 6 százalékkal csökkentek a bevételek, míg az ellenzéki településeknél 11 százalék a visszaesés.

Vagyis, egy átlagos ellenzéki vezetésű, 10 ezer fő feletti településen 39 ezer, a fideszeseken 15 ezer forinttal, míg a 10 ezer fő alatti településeken – ahol általában független a polgármester – 50 ezer forinttal csökkent az önkormányzatok egy lakosra jutó bevétele a 2021-es költségvetési tervezet szerint a 2019-es tervekhez viszonyítva.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik